
Na poczatek o tym jak powstaje...
Jak zapewnia producent Antonius,kawior jest najwyższej jakości. Samice z których pozyskuje sie kawior pochodzą tylko z ich własnej hodowli. Antonius Caviar zajmuje sie hodowla ryb już od lat 60 tych.
Dbają o najmniejszy detal na każdym etapie hodowli, selekcji i produkcji kawioru. To oczywiście przekłada się na wynik-powtarzalność wysokiej jakości.Każdy aspekt życia jesiotrów jest kontrolowany-jakość wody oraz monitoring zdrowia. Produkcja spełnia oczywiście wszystkie wymogi technologiczne oraz higieniczne.
Wykwalifikowany zespół pracuje w sterylnych warunkach.
Kawior pochodzi od samic dwóch gatunków jesiotra: rosyjskiego (Acipenser gueldenstaedtii) i syberyjskiego (Acipenser baerii). Ikrę do produkcji kawioru pozyskiwana jest tylko z dojrzałych samic w wieku 8-12 lat.
Hodowla dojrzałych samic jesiotra zlokalizowana jest w Rusi, na terenie niezurbanizowanym, w regionie zwanym „zielonymi płucami Polski”, objętym programem Natura 2000. Tereny hodowli bezpośrednio graniczą z Rezerwatem Przyrody „Las Warmiński” oraz Puszczą Napiwodzko-Ramucką.
Teraz o samym produkcie...
Kawior jest cenionym od wieków arystokratą stołu.
Jest uważany za przysmak królów,carów,dyplomatów czy polityków.Dodaje prestiżu spotkaniom biznesowym czy towarzyskim. Jest adresowany do koneserów gustujących w wyjątkowych delikatesach oraz poszukiwaczy doznań kulinarnych.
Siberian to kawior z jesiotra syberyjskiego (Acipenser baerii). Jego perły charakteryzują się intensywnym aromatem, który zadowoli najbardziej wymagającego smakosza kawioru. Występuje w odcieniach od czerni po jasny brąz. Przygotowywany jest tradycyjną metodą „Malossol”, to znaczy z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Oscietra to kawior z jesiotra rosyjskiego (Acipenser gueldenstaedtii). Doceniany przez smakoszy na całym świecie. Legendarny przysmak arystokracji. Ma wyjątkowy, nasycony smak, z lekką nutą orzecha. Koraliki ikry mają kolory: szary, brązowy, oliwkowy lub złoty. Przygotowywany jest tradycyjną rosyjską metodą „Malossol”.
Z czym można podawać kawior? Może byc serwowany na ciepłych tostach lub z ciemnym pieczywem. Podaje sie go na małych kanapeczkach. Nie powinno się go natomiast rozsmarowywać.
Można podać go w jajku-zamiast zółtka.
Kawior wspaniale wspólgra z owocami morza -z homarem lub zanurzony we wnętrzu ostrygi.
Najbardziej jednak kojarzony jest z alkoholem-wódka,bialym winem lub szampanem.